Fundatia casei: etape

1. Saparea fundatiei. Pentru o casa mica, de 80 mp amprenta la sol, parter si etaj, mansardat sau nu, datele ar fi urmatoarele: fundatie sub pamant: 90 cm, deasupra pamantului: 60 cm

Sant fundatie

Am decis sa chemam un excavator. De fapt nu noi, constructorul, pentru ca el a platit. Un excavator cu cupa mica, de 40 cm, pentru ca e mai usor pentru muncitori sa inlature pe urma pamantul in exces care ramane pentru a aduce santurile la dimensiunea potrivita. O cupa mai mare ar fi insemnat sa sape prea mult.

In acest timp, alti muncitori se ocupa de pregatirea fierului, de facutul etrierilor. Stalpii de fier pentru fundatie si zidurile de sustinere sunt alcatuiti din minim patru bare de fier (care pot avea diametru de la 10 pana la 16 mm, in functie de diametru difera numarul de bare) care sunt stranse si tinute la o anumita distanta una fata de niste bare de fier indoite care formeaza un fel de patrate. Fiarele astea, care trebuie taiate si indoite in jurul barelor mai lungi, se numesc etrieri.

2. Dupa ce am sapat fundatia am chemat o masina de beton care a turnat un strat mai mic, de 10 cm. Pe acesta vor fi asezati grinzile de fier care reprezinta armatura fundatiei. Se aseaza pe niste distantieri de plastic care tin fierul putin ridicat fata de beton. Astfel cand se toarna restul fundatiei, cimentul intra si intre armatura si betonul deja turnat. Fundatia pana acum a costat 3 m3 de beton si 30-40 kg de sarma.

3. Dupa vreo doua zile, timp in care se asaza grinzile de fier pentru casa, se umplu santurile cu ciment (au intrat la mine 27 m3)

4. Se fac apoi cofraje si se toarna o centura de beton, peste santurile umplute, in jurul casei

5. Acum ai delimitarea camerelor. Acestea se umplu cu pamant, peste se pune un amestec de nisip cu pietris, peste se pune o folie izolanta (arata ca un fel de plastic cu bule), polistiren, plasa de fier si la final centura de beton (a fost nevoie de 9,5 m3 de beton)

Cam asa arata casa acum, cu fundatia gata. Partea cea mai grea este sa o scoti din pamant.

Ca materiale: 3,5 tone de fier, aprox 50 m3 de beton + sarma, nisip, pietris (cate o masina), folie izolanta pentru fundatie, polistiren, tevile pentru utilitati. Trebuie neaparat sa aduceti un instalator care sa va spuna cum trebuie lasate tevile pentru utilitati (intr-un post viitor)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: