Organizarea santierului pentru constructia casei

Cam acum un an, cineva ma avertiza ca trebuie sa adaug la costuri si timp si partea de organizare a santierului pentru muncitorii care vor construi casa. Nu am dat atunci atentie, pentru ca ma gandeam ca sa faci o baraca nu poate sa coste mai mult de 10 milioane si cateva ore.

Am aflat saptamana aceasta insa exact ce inseamna sa construiesti un santier. Pe scurt costurile se ridica la minim 1000 euro. Daca muncitorii se misca bine, ca ai mei, totul poate sa mearga destul de repede.

Si iata ce inseamna exact organizarea santierului:

– Baraca munctiorilor. Cea in care vor locui ei cel putin pana va fi gata parterul. Puteti alege sa inchiriati o baraca-rulota, ceea ce te poate duce la cel putin 1000 euro pentru 6 luni si la final vor fi bani pe care nu ii vei recupera. Eu am ales sa cumpar lemn ca sa isi faca ei baraca. Au nevoie de lemn (preferabil barne lungi de vreo 4 metri care pe urma vor fi folosite la acoperis, deci nu le pierzi), carton pentru acoperis, cuie, capriori (cam de 5 metri, vor fi folositi si ei ulterior la casa). La mine a fost nevoie de 1,5 metri cub de lemn, 5 kg de cuie, niste sarma, nu mai stiu cat si carton si alte cateva chestii. Costul total cu baraca s-a ridicat la aproape 1000 euro. Asta a inclus insa si un fel de magazie unde se pot depozita scule si diverse materiale, nu foarte voluminoase si care se poate incuia

– Toaleta. Pe un colt de pamant va fi facut WC-ul, unde iarasi va fi nevoie de niste lemn.

– Curent si apa. Lucrul nu poate sa inceapa fara astea doua, De curent e nevoie pentru lumina si mai ales pentru ustensile (ex drujba). Desi poti face cerere pentru un fir provizoriu la electrica asta dureaza mult si costa. Daca ai vecini in zona, vorbeste cu ei sa te lase sa tragi un fir de la ei pana la tine. Noi am facut asta si vom achita factura electrica a vecinilor nostri. Pentru asta e nevoie de un cablu lung, in functie de distanta pana la vecinii tai, stecher, alte prelungitoare, dulii etc. Un cablu de 100 m costa putin peste 200 lei. Aceeasi poveste este si cu apa. Ca sa nu platesti tu masina cu apa, e mai bine sa iei din nou apa de la un vecin. Daca are pompa, atunci ai nevoie de un furtun, un recipient si un robinet. Daca nu are el pompa, ci e doar put, atunci cumperi tu si pompa. Recipientul e bine sa fie mare, de 300 l cel putin … costa cam 1,5 milioane in orice magazin de genul Bricostore

– Destelenirea pamantului si marcarea limitelor casei. Pentru asta e nevoie de un sac de var de obicei. Cu varul marcheaza locul pe unde vor sapa ei sau pe unde va trece excavatorul daca aduci o masinarie pentru saparea fundatiei

Si cam asta ar fi, in mare. Maruntisuri tot apar dar astea sunt de baza

Advertisements

5 Responses to Organizarea santierului pentru constructia casei

 1. activegirl says:

  Imi pare rau, dar nu sunt specialist in constructii. Imi fac o casa si ma lovesc de diverse lucruri pe care le scriu aici. Lucrurile stau altfel la renovari asa cel mai bine este sa mergeti la primaria de care apartine locuinta si sa cereti amanunte. De fapt, pe site-ul primariei ar trebui sa gasiti suficiente informatii si cereri care pot fi completate online. De asemenea, proiectantul ar trebui sa stie care sunt formalitatile.
  Din ce am citit eu, daca vreti sa demolati, atunci sigur aveti nevoie de autorizatie de demolare. Daca vreti sa renovati, trebuie autorizatie daca implica lucru la stalpi de rezistenta si alte elemente care tin de structura casei. Pentru construirea verandei cred ca trebuie autorizatie. Dar de la primarie aflati cu siguranta tot ce trebuie sa faceti.

 2. mony says:

  Buna-ziua,
  as dori sa aflu ce autorizatii imi trebuiesc in vederea renovarii unei locuinte pe care am achizitionat-o in urma cu 2 ani.Locuinta se compune din 2 corpuri lipite:primul corp necesita renovari interioare,dar cel de-al doilea trebuie daramat si reconstruit,din cauza degradarii avansate.Am fost sfatuita de un proiectant sa demolez ambele corpuri si sa fac proiect nou,insa situatia financiara nu-mi permite acest lucru.Va rog daca se poate sa ma indrumati in directiile necesare,pt.a fi in legalitate.De asemenea,as dori sa stiu daca in baza vechiului proiect,dupa renovare,as mai putea sa construiesc o veranda,avand in vedere faptul ca suprafata locuibila este f.mica,respectiv corpul pe care il voi renova are 49mp.iar cel care trebuie daramat si reconstruit are 26mp.Locuinta nu are etaj sau mansarda.Va multumesc anticipat si astept cu incredere sfaturile dvs.

 3. Nicu says:

  Perfect, ma apuc de treaba atunci, multumesc.

 4. ActiveGirl says:

  Nu iti trebuie nici o autorizatie pentru organizarea santierului. Asta o fac muncitorii, tu doar le duci materialele necesare. Daca ai un teren mai mic, vorbeste cu vecinii care au ceva mai mult teren liber sa te lase sa pui baraca muncitorilor pe terenul lor.

 5. Nicu says:

  ok, super informatii avand in vedere ca ma apuc de construit in primavara, multumim, sunt insa nelamurit cu o chestie. Iti trebuie o asa zisa autorizatie de organizare a santierului de la primarie sau pur si simplu te organizezi tu si asta e tot? Multumesc anticipat!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: